martes, 6 de octubre de 2009

EDGAR ALLAN POE

(imatge google)

Va néixer a Boston (Massachusetts) el 19 de gener de 1809. Era el segon fill d'un matrimoni d'actors, David Poe i Elizabeth Arnold. Als dos anys de vida, el seu pare els va abandonar quan la mare estaba de nou embarasada, van anar a viure a Richmond (Virgínia) a casa d'uns parents.
Al 1811, Elizabeth va morir i Poe va ser adoptat per un matrimoni del que va heretar el cognom Allan. Amb ells va viure a Escòcia i Anglaterra /1815-20)

Des dels setze o disset anys començà a tenir problemes amb l'alcohol a causa dels seus nombrosos enfrontaments amb John Allan, el seu padrastre. Els seus dos primers llibres foren de poesia. El 14 de gener de 1832 publicà Metzengerstein, el primer dels seus 67 contes, en una revista de Baltimore.

El 1834 es casà amb la seva cosina Virginia Clemm, de només tretze anys, i durant algun temps fou director d'importants publicacions de Richmond, Boston i Filadèlfia. També visqué a Nova York. La seva dona estaba malalta de tuberculosi, i allà publicà el seu poema més important, The Raven (El Corb , 1845).

Virginia va morir, el gener de 1847, cosa que li va afectar molt, l'enfonsà en l'alcoholisme i la depressió, i va mantenir tumultuoses relacions amb altres dones. Poe va destacar sobretot en el gènere del misteri i de l'horror.

Va morir a Baltimore (Maryland) el 7 d'octubre de 1849. Va ser víctima del "delirium tremens", tot i que també es pensa que va morir de diabetis, deficiències enzemàtiques o fins i tot ràbia.







No hay comentarios: